Головна » 2017 » Лютий » 17 » Про організацію госпітальних округів
17:01
Про організацію госпітальних округів
Об’єднання закладів охорони здоров’я в госпітальні округи має значно підвищити якість медичного обслуговування населення. Це є важливим завданням для органів місцевого самоврядування.
Як відбувається організація госпітальних округів
Етап 1-й: Визначення меж об’єднання Першочерговим завданням для створення обєднання є окреслення його меж: час на дорогу до медичного закладу з найвіддаленішого житлового пункту не повинен переввищувати 60 хвилин, а радіус округу не може бути більшим 60 км. Наразі в центральні округи виконавчої влади 13 областей передали проекти 49-ти госпітальних округів. Наступним кроком буде їх остаточне затвердження Урядом.
Етап 2-й: Госпітальні ради як платформа для спільного керування Управління госпітальними округами буде здійснювати дорадчий орган, що знаходиться у підпорядкуванні місцевих органів виконавчої влади – Госпітальна рада. Створити та організувати його мають органи місцевої влади району, міста або об’єднаних територіальних громад.
Етап 3-й: п’ятирічний план розвитку Головне завдання госпітальних рад після завершення їх формування – розробка багаторічного плану діяльності округу. Контроль досягнень буде здійснюватися на основі проміжних показників результативності кожного року. Згідно з пятирічним планом кошти на фінансування діяльності об’єднань будуть надаватися з кількох джерел: внесків міжнародних організацій, бюджетів територіальних місцевих громад, недержавних інвестицій та благодійних внесків.
Основні складові плану:
-Базові елементи стратегії: мета, аналіз, основні цілі, прогнозовані досягнення діяльності
-Додаток 1: маршрути пацієнтів під час переміщення до медичних закладів у межах госпітального округу
-Додаток 2: Розподіл функцій між учасниками госпітального округу; види та обсяг медичної допомоги, які вони надають
-Заклади охорони здоров’я, які в подальшому планують удосконалити до рівня вимог МОЗ
-Плани розвитку медичних закладів, а також прогнозовані ризики і потреби в інвестуванні (інформація має бути подана окремо про кожен заклад)
-Перелік реорганізаційних заходів для переорієнтування (чи перепрофілювання) ресурсів з метою їх використання перспективними медичними закладами: для переобладнання, програм перекваліфікації
Заходи щодо впровадження роботи госпітальних округів: МОЗ та Мінрегіон надіслав листи з роз’ясненнями щодо відповідальності центральних і регіональних органів влади. А зважаючи на погану проінформованість населення, Міністерство охорони здоров’я дало доручення щодо роз’яснювальної роботи.
Це дасть можливість людям отримати чіткі відповіді на питання про госпітальні округи та діяльність медичних закладів у регіоні. Для того, аби госпітальні округи повноцінно функціонували, особливо на початковому етапі роботи, будуть організовані додаткові заходи щодо оптимізації найважливіших аспектів медичної допомоги, а саме: переговори з компаніями-перевізниками для покращення можливостей транспортування хворого до лікарні з округів.
 
Джерело: http://www.medsprava.com.ua/article/466-gosptaln-okrugi-organzatsya-dyalnost-v-2017-mu
 
Переглядів: 366 | Додав: Bloom | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar